Totale eclips 9 maart 2016 *UPDATE*
Onze eclipsjagers stonden afgelopen nacht (onze tijd) voor een moeilijke uitdaging: een eclips bekijken in het regenseizoen. Het is hen zowaar gelukt! Weliswaar in verschillende fasen, omdat de wolken prominent aanwezig waren. Van de totaliteit hebben onze waarnemers enkel een glimps kunnen opvangen, maar niet de volle 2 minuten waarvoor ze waren afgereisd. "We verlaten Palembang een beetje met gemengde gevoelens", aldus Urania medewerker Koen Vansant. "Tijdens de gedeeltelijk bewolkte eclips zagen we een heel mooi tweede contact, maar spijtig genoeg hebben we weinig gezien van de totaliteit." De eclipsreis zelf was een groot succes met bezoeken aan prachtlocaties in Laos en Cambodja. Volgende afspraak: "The Great American Eclipse" van 21 augustus 2017.
Je kan hier ook een kort verslag bekijken van het VTM Nieuws, met in beeld verscheiden van onze Urania leden.
Woensdag 9 maart loopt het pad van de totaliteitszone van de zonsverduistering dwars door de Indonesische archipel. De eclips zal op haar hoogtepunt om 1:57 Universele Tijd (11:57 lokale tijd) zo’n 4 minuten en 9 seconden duren. Doordat het hoogtepunt van de eclips plaatsvindt boven de Stille Oceaan (ten noorden van Papoea-Nieuw-Guinea) zullen veel eclipswaarnemers, die waarnemen vanop het land, het met iets minder moeten doen.
Vanuit onze regio zal de zonsverduistering niet te zien zijn en daarom zijn 29 Belgen onder begeleiding van Urania het vliegtuig opgestapt richting het Indonesische eiland Sumatra. Daar zullen ze de zonsverduistering gaan waarnemen in de stad Palembang. De begeleiding van Urania’s Astroreizen koos deze plek uit, omdat ze zich dichtbij de centrale lijn bevindt. De enige spelbreker zou het weer kunnen zijn, want in deze periode van het jaar zijn de vooruitzichten in de streek niet al te best omwille van het regenseizoen.
Kort nadat de zon opkomt zullen onze waarnemers om 6u20 lokale tijd (UT +7) het eerste contact kunnen zien van de maan met de zon. De zon staat dan nog zeer laag aan de horizon op een hoogte van slechts 2°. Ongeveer een uur later om 7u20 begint de totaliteitsfase en kunnen ze 1 minuut en 58 seconden lang genieten van de totale zonsverduistering. Op dat moment is de zon reeds geklommen tot een hoogte van 18°. Om 8u31 maakt de maan het laatste contact met de zon en is de eclips weer voorbij.
Meer info over Urania's eclipsreizen vind je hier.
- Login of registreer om te kunnen reageren