Updates over komeet ISON: nagelbijten!

Komeet ISON is ondertussen voor bijna alle aardse waarnemers verdwenen in de zonnegloed.  Enkel vanop hoge bergtoppen of plaatsen met zuivere lucht zijn eventueel nog waarnemingen mogelijk.

Op maandag meldden radio-astronomen dat ISON de laatste 4 dagen opvallend minder materiaal uitstoot dan ervoor. Dit zou erop kunnen wijzen dat de kern niet meer actief is, of zelfs helemaal niet meer bestaat. In dat geval zou ISON snel onzichtbaar worden, mogelijk al de komende dagen. Ook het feit dat de komeet na 19 november nauwelijks meer is verhelderd, wijst op een lagere activiteit.

Recente beelden die door verschillende satellieten zijn gemaakt, tonen echter weinig verschil in de structuur en helderheid van ISON, zoals bijvoorbeeld deze beelden van STEREO. Mogelijk is de relatieve rust rond de komeetkern van tijdelijke aard, en volgt er de komende uren en dagen opnieuw een opleving. Kometen zijn en blijven notoir onvoorspelbare hemellichamen!  De komende dagen lees je de laatste updates op deze website of via onze Twitterfeed @urania_hove.

Onze komeetvlucht van zondagochtend 1 december vindt in elk geval plaats! Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar.

Reacties

afbeelding van Didier Van Hellemont

Wanneer was dat? na vrijdagavond heeft niemand ISON meer gezien.

afbeelding van Didier Van Hellemont

Heb de beelden bekeken en het is 100% niet ISON. Op het eerste zicht lijkt dit de Andromedanevel te zijn. In welke richting is de foto genomen? Komeet Lovejoy kan het ook niet zijn, stond al te laag dan.