Zonsondergangen Astronomy Sketch of the Day

Iedereen weet dat een zonsondergang prachtig kan zijn. Niet zo moeilijk om er een mooie foto van te maken, maar een zonsondergang tekenen is andere koek. En wat denk je van niet één dag, maar twee weken lang de zonsondergang schetsen? Dat probeerde WGAS-lid Jef De Wit. Het werd een origineel werkstuk dat op zondag 2 september werd uitverkoren tot Astronomy Sketch of the Day (www.asod.info).


We laten de auteur aan het woord: "Tijdens een welverdiende vakantie in Frankrijk had ik het (lumineus?) idee om elke avond de zonsondergang te schetsen. Ik bezit al een jaar een set pastelkrijtjes, maar had er nog nooit iets mee gedaan... Het uitzicht dat ik telkens probeerde vast te leggen, is het moment net na het verdwijnen van de zon achter de bomen. Bij bewolkt weer was dat meestal het mooiste tijdstip. Bij helder weer verscheen meestal na het eindigen van de schets een nog (veel) mooiere roze hemel (maar dat zal voor een andere keer zijn). De originelen zijn gemaakt op A4 en waren telkens "one shot": goed of niet goed, na een half uur moest het erop staan. Langer dan dat gaat ook absoluut niet. De hemel verandert zeer snel met het verdwijnen van de zon. En geen correcties achteraf (het blijven uiteindelijk maar impressies).

Een set van 12 kleurtjes is totaal onvoldoende om alle kleurvariaties te schetsen, dus zat er niets anders op dan elke avond als een zot basiskleuren te mengen. Heel plezant om te doen! Je krijgt er wel heel erge vuile vingers van (een vochtig doekje is onmisbaar). Vooral het juiste grijs (van de wolken) maken lukte niet altijd even goed. En de bomen schetsen... daar ben ik eerlijk gezegd nooit echt uitgeraakt. Donkergroen was te licht, zwart te donker en bruin te bruin. Trouwens bij helder weer waren de bomen door het contrast heel donker. Bij bewolkt weer waren ze veel lichter en kon je er detail in zien.

De boerderij in de verte voegt wat diepgang toe, maar gebruikte ik vooral als maat om elke avond hetzelfde stukje hemel te schetsen. Daarom begon ik altijd met het gebouw, daarna de hemel en dan de bomen. Voor de boerderij gebruikte ik gewone pastelpotloden (met die krijtjes werk je niet echt nauwkeurig). Trouwens de potloden pakken niet op een (basis)laag pastelkrijtjes. De twee media mengen gaat dus niet.

De schetsen staan volgens datum (van linksboven naar rechtsonder). Eén avond heb ik gemist door regen."


Reacties

afbeelding van Frederik Bové

knap werk Jef!!!