China zet lander en karretje op de maan

China heeft zaterdag even na 14 uur met succes een onbemande zachte landing op de maan uitgevoerd. De maanlander Chang'e-3 (genoemd naar een mythologische Chinese maangodin) daalde met behulp van remraketten af naar de Regenboogbaai (Sinus Iridum) - een vulkanische vlakte die met het blote oog vanaf de aarde zichtbaar is. Chang'e-3 is de eerste zachte landing op de maan sinds zomer 1976, toen de voormalige Sovjetunie de Loena 24 liet afdalen naar de Zee der Kenteringen (Mare Crisium). Eerder bracht China twee keer een ruimtesonde in een baan om de maan (Chang'e-1 en Chang'e-2). In de toekomst is het de bedoeling om maanmateriaal terug te brengen naar de aarde.

Chang'e-3 heeft telescopen aan boord voor onderzoek van sterren in het Melkwegstelsel en van het poollicht op aarde. Yutu beschikt over een robotarm met een rontgenspectrometer, voor onderzoek aan de samenstelling van het maangesteente, een een radarinstrument waarmee tot op vele meters onder het maanoppervlak metingen aan de bodemstructuur verricht kunnen worden. Ook zullen foto- en video-opnamen van de maan worden gemaakt. De verwachting is dat de lander en de rover minstens drie maanden actief blijven.

De Chinese maanwagen Yutu rijdt sinds zondag rond in de Regenboogbaai. Enkele uren nadat de maanlander Chang'e-3 een zachte landing maakte in de vulkanische Sinus Iridum, werd de ca. 140 kg zware maanwagen losgekoppeld. Yutu ('jade konijn', naar het lievelingsdier van de mythologische Chinese maangodin Chang'e) moet drie maanden actief zijn en onder andere metingen verrichten aan de samenstelling van het maanoppervlak.

lees meer in het ruimtedossier van december