Ruimtevaart december 2013

China is het derde land (na de VS en de SU) dat een geslaagde landing op de maan kon uitvoeren. De eerste Chinese maanlander (Chang’e 3) en de robot (Yutu, uitgesproken “joe-toe”) landde op zaterdag 14 december, even na 14u Belgische Tijd in de lava vlakte van Sinus Iridium.

Het ISS heeft een probleem met de koeling. Eén van de twee installaties aan de buitenkant van het station heeft het laten afweten. Daardoor zijn noodgedwongen een aantal experimenten en apparaten stilgelegd. De zeskoppige bemanning loopt geen gevaar en hun klimaatregeling functioneert nog altijd.

De Russen hebben de lancering van een nieuwe module (MLM of “Multirole Laboratory Module” of nog “Nauka”) voor het ISS alweer uitgesteld. Het vertrek van dit nieuwe lab was gepland voor eind 2013 maar is nu verschoven naar 2015 ten vroegste.

Vertraging is er ook bij Virgin Galactic dat korte vluchten naar de rand van de ruimte wil maken met 6 passagiers aan boord. Tot voor kort werd eind 2013 of begin 2014 genoemd voor de eerste vlucht met passagiers (met Branson en familie). Maar dat is inmiddels augustus 2014 geworden.

Het Amerikaanse wetenschappelijke weekblad Science bracht in december zes artikels over vondsten door de Mars-rover Curiosity. De landingsplaats lag vlakbij of zelfs in de uitgedroogde bedding van een zoetwater meer. De rotsen rond de landingsplaats zijn volgens Curiosity 3,86 tot 4,56 miljard jaar oud maar zouden pas 60 tot 100 miljoen jaar geleden aan de oppervlakte zijn gekomen. Het stralingsniveau op Mars is 0,67 millisievert per dag. Daardoor zou de totale stralingsbelasting voor een bemande reis heen-en-terug net boven de huidige stralingsnormen van de NASA liggen.

Het Amerikaanse “Inspiration One” (scheervlucht met een tweekoppige bemanning in 2017-2018) zoekt Amerikaanse overheidssteun en samenwerking met de NASA, maar voorlopig alvast zonder resultaat. En de Nederlandse “Mars One” (kolonie op Mars, zonder terugkeer) heeft een contract afgesloten voor de bouw van een Mars-lander om water te zoeken en voor een satelliet die de gegevens van de lander moet doorsturen naar de aarde. De lancering in 2018.

De ruimtetelescoop Hubble heeft  – heel ruw – een foto gemaakt van een geyser op Europa, een maan van Jupiter. Bovendien heeft Hubble ook waterdamp ontdekt in de atmosfeer van een exoplaneet, maar die is te heet om zeeën of oceanen te herbergen.

Iran heeft aangekondigd dat het in het eerste kwartaal van 2014 twee Iraanse satellieten voor aardobservatie wil lanceren.

lees meer