China start de bouw van eigen ruimtestation

China heeft haar tweede ruimtelabo ooit gelanceerd. De Chinezen werken hard om een permanent bewoond ruimtestation te bouwen voor 2020.

Het onbemande ruimtevaartuig Tiangong-2 vertrok op 15 september omstreeks 16u (CET) vanuit het Jiuquan Satellite Launch Center in het noordwesten van China. De bijzondere satelliet, waarvan de naam ‘hemels paleis’ betekent in het Mandarijn, werd gelanceerd bovenop een Long March-2F T2 raket.

Lancering van Tiangong-2 bovenop een Long March-2F T2 raket. (China Manned Space Program)

Indien alles goed gaat zal de bijna 9 ton wegende Tiangong-2 weldra in zijn geplande baan om de aarde aankomen op een hoogte van 380 km. Eens aangekomen zullen de verschillende systemen aan boord uitvoerig getest worden.

Van daaruit zal de satelliet klimmen naar een hoogte van bijna 400 km. Op deze hoogte zal ook het toekomstige Chinese ruimtestation rond de aarde gaan cirkelen. Eind oktober zullen twee taikonauten, aan boord van de Shenzhou-11, Tiangong-2 voor een kleine maand gaan bemannen. Daarbij zullen ze verschillende biologische, fysische en medische experimenten gaan uitvoeren. Wie deze 2 taikonauten zullen zijn, is nog niet bekend.

Tiangong-2 in voorbereiding voor de lancering (China Manned Space Program)

In April 2017 zal de eerste Chinese voorraadmodule, Tianzhou-1, brandstof, voedsel en andere middelen afleveren aan het ruimtelabo.

De ruim 10 m lange Tiangong-2 ziet er bijna exact hetzelfde uit als de eerst versie die gelanceerd werd in September 2011. Die werd 2 keer bezocht door taikonauten in juni 2012 (8 dagen) en in juni 2013 (12 dagen). Tiangong-1 is sinds maart dit jaar niet meer operationeel en zal wellicht halfverwege 2017 gecontroleerd op aarde vallen. 

Tiangong-1 deed voornamelijk dienst als testmodule om de ‘docking’ techniek te testen in de ruimte. Tiangong-2 is verder uitgerust met levensmiddelen en een bewoonbare infrastructuur zodat de crew er langer kan verblijven.

Tegen 2022 hopen de Chinezen het 54 ton wegende ruimtestation volledig operationeel te krijgen. China maakt geen deel uit van de internationale samenwerking omtrent het Internationaal ruimtestation (ISS) dat nu zo’n 400 ton weegt en al sinds november 2000 permanent bewoond wordt.

Schaalmodel van het afgewerkte Chinese ruimtestation. (China Aerospace Science and Technology Corporation)