Verslag van de eclipsreis naar Chili

Datum: 
17 februari 2017 tot 03 maart 2017

18 astroreizigers keerden enthousiast terug uit Chili, na een geslaagde eclipsreis.

Hier volgt een reisverslag.

Ringvormige zonsverduistering - 26 februari 2017 - Coyhaique, Chili.  Foto: Ronny Wuyts

 


De waarnemingslocatie: op het erf van een Chileense boerderij, met een 360° panoramisch zicht....

 

Het verhaal van een drieledige reis...

Deel 1 - Patagonië: van Punta Arenas tot Coyhaique

Een lange reis is het, naar het uiterste zuiden van Chili.  Eerst van Brussel naar Madrid.  Dan een vlucht van meer dan 11 uur naar de Chileense hoofdstad Santiago. Tenslotte nog eens een dikke 2000 km. zuidwaarts naar Punta Arenas.

Gelegen aan de Straat van Magellaan is Punta Arenas de meest zuidelijke stad van het Chileense vasteland, én tevens de hoofdstad van Chili's 12de regio, Magallanes.  De streek staat bekend om zijn guur klimaat, maar als wij er arriveren is het droog, zacht en lichtbewolkt.

De volgende ochtend genieten we zelfs van een quasi wolkenloze hemel, tijdens onze uitstap naar het pinguineiland Isla Margarita.

Na een korte verkenning van de stad verlaten we Punta Arenas en rijden 250 km. noordwaarts, naar Puerto Natales. Tussen Punta Arenas en Puerto Natales,  geen steden of dorpen, op één klein gehucht na. Alleen maar wijdse landschappen met schapen, paarden, ganzen, flamingo's,... en spectaculaire wolkenformaties.

In Puerto Natales logeren we in een heel bijzonder hotel: ecohotel Altiplanico is helemaal in de berm ingebouwd, met muren van plaggen en binnen volledig in beton, hout en metaal.

Een vaart door de Ultima Esperanza fjord brengt ons tot aan de voet van de Serrano- en Balmacedagletsjer.  Op de terugvaart houden we halt in Estanzia Perales voor een Chileense barbecue.

We verlaten Puerto Natales en rijden richting Torres Del Paine, het bekendste nationaal park van Patagonië. Hotel Tierra Patagonia is onze uitvalsbasis en die hebben we goed gekozen. Heb je nog wat superlatieven in de aanbieding?  Want wij hebben er absoluut onvoldoende om deze ervaring te beschrijven.  Uniek, fantastisch, geweldig, super, wauw,... enfin, we hebben het hier naar onze zin.  En ook de weergoden doen hun duit in het zakje. Deze 3 dagen staan heel hoog in de hitparade van onvergetelijke astroreisdagen...

 

Om van regio 12 naar regio 11 te reizen, nemen we het vliegtuig. Het is immers niet mogelijk om dit over land te doen, tenzij je zou omrijden via Argentinië. En ook in Coyhaique, onze eclipslocatie, schijnt de zon uitbundig!

Over de uitstap naar de Capillas de Marmol hebben we gemengde gevoelens. Ja, het Generaal Carrera-meer is schitterend, en de Capillas de Marmol zijn een uniek natuurfenomeen en een must-see. Maar 2 x 110 km ongeasfalteerde weg met een bus die gemiddeld 25 km. per uur haalt, het is een uitdaging....  No pain, no glory...

En zo zit deel 1 van de reis erop... Meer foto's in het online foto-album : Van Punta Arenas tot Coyhaique.

 

Deel 2 - Eclipsdag!

Ja, ze blijven ons gunstig gezind, de weergoden.  En dus beleven we een wolkenloze ringvormige eclips, op een plaats waar het in een gemiddelde februari-maand 20 dagen regent.

Op de Astroreizen-blog lees je meer over de geslaagde eclipsdag...

 

Deel 3 - Wijn & Gastronomie

Voor het laatste deel van de reis vliegen we naar de hoofdstad Santiago. Vandaaruit rijden we een goeie 150 km. zuidwaarts, naar het hart van de Chileense wijnbouw: de Colchagua vallei.

Zes verschillende wijndomeinen staan er op onze to-do lijst.  Vier ervan in de Colchuagua vallei, de twee laatsten dichter in de buurt van Santiago, in de Maipo vallei.

We bezoeken:

Montes - een wijnmaker die in engelen gelooft en die zijn wijnkelder niet enkel met vaten, maar ook met Gregoriaanse muziek vult.  Omdat de trillingen hiervan een gunstige invloed zouden hebben op het rijpen van de wijnen... Believe it or not :-). Wij kregen hier alleszins een boeiende rondleiding, waren niet onder de indruk van de proeverij maar wel van de mooie architectuur en aanleg van het wijndomein.

 

Viu Manent - waar we gastronomisch lunchten en met de paardekoets tussen de druivelaars reden...

 

Lapostolle - met stip op 1 van onze bezochte top 6. Rondleiding én proeverij waren top.  Je drinkt namelijk niet elke dag wijn van meer dan 100 euro per fles (enfin, ondergetekende toch niet...).

 

Vina Santa Cruz - met astronomisch tintje want op dit wijngoed staat een heuse sterrenwacht!

 

Haras de Pirque - waar de bosbranden van januari 2017 tot net aan de poort van het wijndomein kwamen, en de bodem van de fontein het dak blijkt te zijn van de wijnkelder...

 

Santa Rita - de 3de grootste wijnbouwer van Chili en logischerwijs de meest "industriële" van de 6 wijndomeinen die we bezochten. Mét gastronomische afsluiter van de reis!

 

Meer foto's in het online foto-album - Eclipreis Chili 2017 - Wijntour.