Radioapparatuur gebouwd in Antwerpen landt in 2020 op Mars


Ingenieurs van het ruimtevaartbedrijf Antwerp Space hebben samen met wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht en de Université Catholique de Louvain (UCL) een radiozender ontworpen die in 2020 naar Mars zal reizen. Het toestel moet wetenschappers helpen bij het bestuderen van de interne structuur van Mars.  


De radiozender is een van de 17 hoogtechnologische toestellen die het Europese ruimtevaartbureau ESA samen met zijn Russische tegenhanger Roscosmos in 2020 naar Mars stuurt. Het toestel, LaRa genoemd (Lander Radioscience), is het allereerste Belgische instrument dat op Mars zal landen. In 2016 plaatste ESA ook al succesvol TGO in een baan rond Mars met aan boord het sterk Belgisch gekleurde instrument NOMAD.

Het door Antwerp Space ontwikkelde instrument LaRa (Antwerp Space)

LaRa is een aluminium toestel met 3 antennes. Wetenschappers willen het gebruiken om de aswentelingen en de innerlijke structuur van Mars te bestuderen. LaRa zal radiosignalen die vanop aarde worden uitgestuurd, terugsturen. Aan de hand van die signalen kunnen wetenschappers berekenen waar LaRa zich op Mars bevindt, en hoe de planeet beweegt. De beweging verraadt immers de interne structuur van de rode planeet. Antwerp Space vergelijkt het met het verschil in beweging tussen een rauw ei en een hardgekookt ei. Beide zullen anders roteren, omdat het ene ei een vloeibare dooier (kern) aan de binnenkant heeft en het andere ei een vaste.

Artistieke weergave van de interne structuur van Mars (Antwerp Space)

Als alles verloopt volgens plan, zal de nieuwe ExoMars missie, met LaRa,  gelanceerd worden in 2020. De missie op Mars zal een jaar lang duren en rond 2022 afgelopen zijn.