Kijk vanavond (donderdag) naar de pas gelanceerde Starlink-satellieten.

Vanavond is er opnieuw een kans om een spectaculair verschijnsel te zien. De 60 Starlink-satellieten die gisteren gelanceerd werden, zijn vanavond opnieuw zichtbaar voor ons. En ja, het belooft een schitterend zicht te worden.

Volgens de voorspellingen komt het treintje om 21u55 boven de westelijke horizon te voorschijn, ergens onder de schitterende Venus. Langs de voeten van de Tweelingen en voorbij de heldere ster Regulus uit het sterrenbeeld de Leeuw verdwijnen de verschillende Starlink-satellieten uiteindelijk in het sterrenbeeld Maagd laag in het zuidoosten waar ze in de aardschaduw terechtkomen.

De 60 satellieten zitten momenteel nog vlak bij elkaar. Tussen de eerste en de laatste zit maar een halve minuut. Misschien is - voor wat je gaat te zien krijgen - eerder te omschrijven als een parelsnoer dan een treintje.

Bij de foto: Een kaartje voor de baan van de pas gelanceerde reeks Starlink-satellieten aan de hemel. Bron: Heavens-Above.

Nog een paar tips. Ga vroeg genoeg buiten staan. Er kan altijd een kleine fout op de voorspelling zitten. Heb je een verrekijker, pak die mee.

Bij deze ook een waarschuwing. Er passeren ook vanavond nog heel wat eerder gelanceerde Starlink-satellieten. Maar zoals we ondervonden hebben, uitgerekend enkele uren voor de passage aan de hemel gisterenavond, liet SpaceX het zonnepaneel van elke satelliet meer naar het noorden draaien. Er werd daardoor minder zonlicht gereflecteerd en de vele treintjes werden zowat onzichtbaar met het blote oog. Pech voor diegenen die buiten op uitkijk stonden.

Duimen maar dat het vanavond een mooi spektakel mag worden.

En ja, wie kennis wil maken met de vele sterrenbeelden die je vanavond en de volgende dagen te zien krijgt, bekijk zeker deze aflevering van “Kijk Omhoog”.
Meer weten over Starlink ? Lees dan zeker dit eerder geschreven artikeltje.

 

Bij de foto: Deze foto toont de twee stapels Starlink-satellieten net nadat ze door de tweede trap in een baan om de aarde werden uitgezet. Ondertussen zijn de satellieten van elkaar los gekomen maar bevinden ze zich nog vlak bij elkaar. Foto: SpaceX.