Heb je zin om mee sterren te tellen?
Onder een zeer donkere hemel kunnen wij ongeveer 7000 sterren waarnemen. Maar de toenemende lichtvervuiling maakt vele van deze sterren onzichtbaar. In grote delen van Vlaanderen kunnen we nog maar een 1000-tal sterren waarnemen, en in stedelijke gebieden soms zelfs minder dan 50 !
Om deze lichthinder in kaart te kunnen brengen, loopt er wereldwijd een project om sterren te tellen, “Globe at Night”. Aan de hand van die stertelling kan je dan zelf vaststellen hoe goed of hoe slecht het met jouw sterrenhemel gesteld is.
Deelname aan die stertelling is heel eenvoudig : je moet gewoon nakijken hoeveel sterren je kan herkennen in het sterrenbeeld Orion (of eventueel het sterrenbeeld Leeuw) en dit vergelijken met een aantal referentiekaartjes. Aan de hand daarvan kan je afleiden hoeveel sterren nog zichtbaar zijn aan je sterrenhemel, en ook hoeveel sterren er - jammer genoeg - verdwenen zijn.
Meer informatie kan je vinden op de website van Globe at Night.
De volgende waarnemingsperiode loopt van 5 tot 14 maart.
Profiteer er de volgende dagen eens van om ‘s avonds (bij voorkeur tussen 20u en 22u) de zichtbare sterren in Orion (of Leo) te tellen. En vergeet ook niet om je resultaten in te geven op dit formulier.
Met alle waarnemingen samen bekomen we immers een goed overzicht en kunnen we de mate van lichtvervuiling in kaart brengen.
Onze collega's van Volkssterrenwacht Armand Pien (Gent) doen rond de lichthinderproblematiek en rond de actie van Globe at Night een livestream op woensdagavond 3 maart om 20 uur (die uiteraard nadien nog steeds te bekijken is).
De foto bij dit artikel: NOIRLab/NSF/AURA
- Login of registreer om te kunnen reageren