satellieten

WGAS: Waarnemen van kunstmanen, vroeger en nu

Tot 2019 was het visueel waarnemen van kunstmanen nog goed te doen. Sinds SpaceX bezig is met het frequent lanceren van Starlink satellieten is onze hemel, bekeken door een verrekijker, geen lolletje meer. Het identificeren van elke waargenomen kunstmaan is een tijdrovende bezigheid geworden. Gelukkig hebben we al ruim 10 jaar waarnemers die semiautomatisch satellietoverkomsten registreren. Bram Dorreman, voorzitter van de VVS-werkgroep kunstmanen, gaat ons warm maken voor zijn passie. Wie weet is deze tak van de hobby ook iets voor jou?

WGAS: Doe-het-zelf satellietcommunicatie (ONLINE)

Satellietcommunicatie kennen we vooral van televisie ontvangst met een kleine schotelantenne op je dak. Satellieten worden ook gebruikt om telefoonverbindingen op te zetten en data uit te wisselen. Ondertussen kennen we ook Elon Musk die met duizenden Starlink satellieten wereldwijd internet wil gaan aanbieden. Minder bekend is dat ook met hele kleine satellieten data-communicatie kan opgezet worden.

WGAS: 5 jaar PROBA-V

Op 7 mei 2013 werd PROBA-V vanop de ESA-lanceerbasis in Kourou met een Vega-raket gelanceerd. PROBA-V is een kleine aardobservatiesatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, gebouwd door de Belgische firma QinetiQ Space NV uit Kruibeke, die om de twee dagen het volledige aardoppervlak in beeld kan brengen. De satelliet is ontwikkeld om de vegetatie op onze planeet te monitoren, vandaar de letter V in PROBA-V.

WGAS: Kunstmanen

Kunstmanen, waar dienen ze voor en hoe kunnen we ze waarnemen?

WGAS: Golven en deeltjes uit de kosmos (deel II)

Golven en deeltjes uit de kosmos - Wat onzichtbare elektromagnetische straling in het universum ons leert

Deel II: Ultraviolet- en röntgenstralenastronomie.

Walter Simons

WGAS: Golven en deeltjes uit de kosmos (deel I)

Golven en deeltjes uit de kosmos - Wat onzichtbare elektromagnetische straling in het universum ons leert

Deel I: Radio- en infraroodastronomie

Walter Simons

Wanneer kan ik het ISS zien?

Hiervoor kan je best op de site van Heavens Above gaan kijken.

Aangezien de zichtbaarheid van satellieten gebonden is aan je waarnemingsplaats, moet je dit eerst ingeven!