De Melkweg heeft een zeer hete halo vinden astronomen

De halo die ons eigen Melkwegstelsel omringt, is veel heter dan wetenschappers ooit dachten - en het is misschien niet uniek onder sterrenstelsels. De nieuwe bevindingen werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de American Astronomical Society, die online werd gehouden vanwege de COVID-19-pandemie. 

Bij de foto: Ons Melkwegstelsel is omgeven door een halo van heet gas - gas veel heter dan wetenschappers eerder dachten, blijkt uit nieuw onderzoek. En onze melkweg is op die manier misschien niet uniek. Bron: Denis Degioanni van Unsplash, gratis Unsplash-licentie.


In eerder werk ontdekten onderzoekers van de Ohio State University dat delen van de halo van de Melkweg - de wazige mist van stof, gas en donkere materie die sommige sterrenstelsels omgeeft - minstens 10 keer heter waren dan ooit tevoren.

Uit dit nieuwe onderzoek bleek dat de extreme temperaturen die de onderzoekers in de oorspronkelijke analyse vonden - tot 10 miljoen Kelvin - mogelijk in de hele halo te vinden waren, zei Smita Mathur, hoogleraar astronomie aan de staat Ohio.

"We kunnen niet met zekerheid zeggen dat het overal is, omdat we niet de hele halo hebben geanalyseerd," zei Mathur. 'Maar we weten nu dat de temperaturen die we in de eerste studie zagen zeker niet uniek zijn, en dat is heel spannend.'

Mathur, senior onderzoeker van het gepresenteerde trio van studies, zei dat de bevindingen astronomen zouden kunnen helpen meer te begrijpen over hoe de Melkweg en sterrenstelsels zoals deze ontstaan ​​en groeien.

'We proberen meer te weten te komen over de elementen waaruit deze halo's bestaan ​​en over de temperaturen daar', zei ze. "Als we die dingen weten, kunnen we meer begrijpen over hoe sterrenstelsels zich verbinden met de rest van het universum, en hoe ze zich hebben gevormd en waar elementen vandaan kunnen komen."

Door meer te leren over de halo, de laatste schakel tussen een melkwegstelsel en het wijdere universum eromheen, kunnen onderzoekers de manieren begrijpen waarop een melkwegstelsel groeit en verandert in de loop van de tijd.

De gegevens die ze analyseerden, waren afkomstig van een röntgenobservatietelescoop van de European Space Agency. Die telescoop, XMM-Newton genaamd, verzamelt gegevens in röntgenstralen die anders door de atmosfeer van de aarde zouden zijn geblokkeerd.

 

Bij de foto: Een artistieke weergave van de Europese XMM-Newton telescoop. Foto: ESA.


De telescoop verzamelde die gegevens vanuit de Melkweg, gefocust in één richting.

'Het toonde ons dat de halo veel heter was dan we hadden geweten, maar het liet ons niet zien of dat het geval was in de hele melkweg, of dat de telescoop een aberratie had opgevangen die werd veroorzaakt door een onbekende kracht die uit de richting kwam waar de telescoop was gericht, 'zei Mathur.

Anjali Gupta, een bezoekend astronomisch onderzoeker aan de staat Ohio, analyseerde gegevens van de Japanse röntgensatelliettelescoop Suzaku, die het spectrum van de halo van de Melkweg in vier verschillende richtingen verzamelde. Die analyse bevestigde hun eerdere bevinding dat de halo veel heter is dan voorheen bekend was, en toonde ook aan dat de andere delen van de halo waarschijnlijk zo heet zijn.

De onderzoekers vroegen zich ook af of de temperaturen die ze in de halo van de Melkweg vonden, ook in andere sterrenstelsels te vinden zijn.


Auteur: Jan Vyvey
Bron: Ohio State University