Lekkend ruimtepak en nieuwsgierige robot

Voor de tweede keer heeft een astronaut van het International Space Station tijdens een ruimtewandeling (“EVA” of Extra Vehicular Activity” in het jargon) overtollig water in zijn helm gekregen. De ruimtewandeling moest daardoor voortijdig worden afgebroken. Het belangrijkste werk aan de buitenkant van het ISS was toen wel al uitgevoerd. Dit keer overkwam het NASA-astronaut Tim Kopra.

Links: NASA astronaut Tim Kopra in zijn ruimtepak, voor het water-probleem    Rechts: ESA-astronaut (Brit) Tim Peake tijdens het werk buiten het ISS, samen met Kopra. (NASA)

Op 16 juli 2013 verdronk de ESA-astronaut Luca Parmitano haast in zijn ruimtepak. Na dat incident kwam de NASA tot de conclusie dat een verstopte filter aan de basis lag van het incident. De twee Amerikaanse ruimtepakken in het ISS werden aangepast. Zo is er een snorkel waardoor de astronaut kan ademen mocht het water hem (of haar...) letterlijk tot aan de lippen staan. En er is in de helm nu een sponsje waaraan de astronaut met zijn hoofd kan voelen of er overtollig water in de helm is. Elf ruimtewandelingen verliepen daarna zonder probleem tot nu, 15 januari. 

Met zijn collega, de Britse ESA-astronaut Tim Peake, geraakte Kopra zonder verdere problemen opnieuw in het ISS. Het ruimtepak van de Brit was droog, maar dat van Kopra was aan de binnenkant duidelijk vochtig.

 

Ondertussen op Mars

Intussen rolt op Mars de NASA robot Curiosity (geland in de zomer van 2012) over de heuvels aan de voet van Mount Sharp. De laatste dagen onderzocht de robot een duin.


 

Een zicht op het duin Namib. In de verte de top van Mount Sharp, zowat 5000 m hoog. (NASA)

 

 Links: De instrumenten van Curiosity onderzoeken de samenstelling van het duinzand (Zwart-wit).    

Rechts: Geen schuurpapier! Een close-up van het zand van het duin Namib. Opname gemaakt op 14 januari. (NASA)

 

De resultaten van het onderzoek zijn nog niet bekendgemaakt.

 

 

Herman Henderickx

Brussel, 18 januari 2016