NASA wil een planetoïde vangen en ruimtevaart april 2013

De NASA wil een planetoïde vangen en die naar het punt van Lagrange “achter” de maan slepen. Daar houden de zwaartekracht van de aarde en de maan mekaar in evenwicht en kunnen astronauten de planetoïde onderzoeken. In de begroting 2014 van de NASA vraagt 100 miljoen dollar om het voorstel te onderzoeken. Afwachten of de Amerikaanse regering en het parlement ingaan op die vraag. In april 2010 gaf president Obama aan dat de NASA tegen 2025 astronauten naar een planetoïde zou brengen. Niemand liep echt warm voor dat idee, tot in de lente van 2012 een studie opdook om een onbemande sonde naar een  planetoïde te sturen, die te vangen en ze in zes tot tien jaar naar de maan te slepen.

De ESA-satelliet Planck heeft een gedetailleerd beeld gemaakt van de kosmische achtergrond straling (KAS), het eerste licht dat 380.000 jaar na de Big Bang doordrong in het heelal. In hoofdzaak bevestigt deze “baby foto” van het heelal wat eerder door de Amerikaanse satellieten COBE en WMAP was vastgesteld. Wel leverde Planck enkele “verfijningen” op. Zo is het heelal 13,82 miljard jaar oud en is opgebouwd uit amper 4,9 % gewone, alledaagse materie. Er is 26,8 % “duistere” materie. De rest van het heelal is gevuld met 68,3 % “duistere” energie.

De onbemande rijdende robot Curiosity (of nog MSL of Mars Sience Laboratory), heeft zijn hoofdopdracht met succes uitgevoerd. De robot heeft aangetoond dat op de Rode Planeet ooit leven kan hebben bestaan. “KAN” want een concreet bewijs heeft Curiosity (nog) niet geleverd en dat was ook niet het opzet.

Wel staat vast dat in sedimentaire rotsen, dus rotsen ontstaan uit de modder van een rivier, water en alle chemische elementen (koolstof, zuurstof, stikstof, enz.) aanwezig zijn die op aarde in levende wezens worden gevonden.

Voorlopig komen er geen gegevens meer binnen van Curiosity. Van 4 april tot 1 mei staat de zon tussen de aarde en Mars en verhindert zo elke radioverbinding.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos bracht einde maart Sojoez TMA-08M met drie ruimtevaarders (twee Russen, één Amerikaan) in minder dan 6uur naar het ISS in plaats van de traditionele twee dagen.

Meer info over ruimtevaart in april 2013 kijk hier.