Ruimtevaart juli 2013

Tijdens zijn tweede ruimtewandeling op 16 juli ging bij de Italiaanse ESA-astronaut Luca Parmitano naar schatting 1,5 liter water rond zweven in zijn ruimtepak. De ruimtewandeling werd voortijdig afgeblazen. Toen Parmitano weer de luchtsluis van het ISS bereikte, kon hij niet meer spreken en hoorde ook niks meer. Mogelijk lekte de koeling van zijn ruimtepak.

De nieuwe, zware raket van de NASA, het “Space Launch System” oftewel SLS, voor vrachten van 70 tot 130 ton, zal waarschijnlijk meer kosten dan de shuttle!. Het Amerikaanse webtijdschrift “Space Review” komt tot de conclusie dat de NASA met de huidige budgetten het SLS wel kan bouwen, maar niet het materiaal om naar de maan, een planetoïde of Mars te vliegen. Of omgekeerd.

Begin juli vond in Antwerpen een conferentie plaats over de eerste resultaten van Proba V, de Belgische satelliet die de plantengroei op aarde bestudeert. In Antwerpen werd de eerste fotomozaïek van de vegetatie van de hele aarde voorgesteld.

Eind juni – op de 26ste – is de driekoppige bemanning van de Chinese Shenzhou 10 geland. Het was de vijfde bemande vlucht van de Chinezen. Het trio bleef twee weken in de ruimte.

De ESA heeft de configuratie vastgelegd van de Ariane 6 (opvolger van de huidige Ariane 5). De eerste en de tweede trap gebruiken vaste brandstof. De derde trap krijgt een herstartbare motor op vloeibare waterstof en zuurstof. De Ariane 6 moet geostationaire satellieten van 3 tot 6,5 ton lanceren en goedkoper worden.

De NASA robot jeep Curiosity op Mars is op weg naar de voet van Mount Sharp ongeveer 8 km ten zuidwesten van de landingsplaats. Op 17 juli had Curiosity net meer dan één kilometer afgelegd (1029 meter) gemeten vanaf de landingsplaats.

Inmiddels heeft de NASA beslist om in 2020 opnieuw een robot jeep naar Mars te lanceren, gebaseerd op het chassis van Curiosity, om er sporen te zoeken van fossielen van Martiaanse leven.

Op oude foto’s gemaakt door de Hubble ruimtetelescoop is een veertiende maan(tje) van Neptunus ontdekt. “S/2004 N 1” heeft nog geen 20 km diameter.

Meer informatie over ruimtevaart juli 2013 kijk hier.