Ruimtevaart nieuwtjes

Geen komeetwater

Het water op aarde komt NIET van een komeet zoals 67P oftewel T-G of nog Tsjuryumov-Gerasimenko (in het Engels “Churyumov-Gerasimenko”). Dat heeft een instrument (“Rosina”) van de ESA-sonde Rosetta aangetoond. Sinds Rosetta in formatie naast de komeet 67P vliegt heeft Rosina de waterdamp geanalyseerd die vrijkomt uit de komeet.

De fijne sluier waterdamp en andere gassen die op 20 november vrijkwamen uit de kop van  67P.
(de foto-mozaiëk toont een beeld van 4,2 bij 5,0 km van de komeetkop, met de gassen die lijken vrij te komen uit de “nek” van de komeet.

Rosina bepaalde de verhouding tussen gewoon waterstof (met één proton in de kern) en zwaar waterstof of deuterium (met één proton en één neutron in de kern). Op aarde is er in water één atoom Deuterium (D) per 3000 atomen gewoon waterstof (H). De waterdamp van 67P bevat 3 keer meer deuterium. Dat is een streep door de rekening voor de theorie die stelde dat aards water afkomstig is/was van kometen zoals 67P die uit de Kuiper-gordel voorbij de planeet Neptunus komen.

Vergelijkng D/H voor aarde, meteorieten, Kuiper-kopenten, Oort-kometen (zoals Halley)

De ESA heeft zowaar een eerste kleurenfoto vrijgegeven van 67P genomen door Rosetta. De foto is ontstaan door het samenvoegen van foto’s met een rode filter, een groene filter en een blauwe filter voor de lens van de camera.

Eerste kleurenfoto van 67 P.

De ESA concludeert droogweg dat 67 P voor het blote oog eigenlijk zwarter is dan steenkool .

De ESA weet intussen nog altijd niet waar de lander Philae (die met Rosetta naar de komeet 67 P meevloog) is terecht gekomen. Wel staat het vast dat de boor van Philae geen monster van de komeetkop heeft kunnen nemen. De boor heeft volgens de doorgestuurde gegevens wel correct gefuntioneerd, maar heeft het oppervlak niet bereikt.


Samantha Cristoforetti

Het leven in het ISS heeft een duidelijk Italiaanse tintje gekregen. De Italiaanse ESA-astronaute Samantha Cristoforetti is sinds 24 november aan boord.

Samantha Cristoforetti aan het werk in het ISS.

En ze bracht een Italaanse expresso-machine mee, een “ISSpresso-machine”.

 De ISSpresso-machine”

Hoe de expresso smaakt is nog niet meegedeeld. Zeker is dat de bemanning de koffie met een rietje uit een plastic zakje moet drinken. Kopjes zijn in het ISS totaal uit den boze omdat de vloeistof door de gewichtloze toestand als bolletjes uit de kop zou wegzweven.


ISSpresso wordt met een rietje gedronken uit een plastic zakje.

Britse Maanmissie

De Britten hebben plannen om op de zuidpool van de maan, in een diepe krater, tot 100 meter diep te gaan boren naar water-ijs. Het geld (£ 500 miljoen of ruim  630 miljoen Euro) voor dit project hoopt “Lunar Mission One”, zoals het initiatief heet, te krijgen van vrijwillige, milde gevers die kunnen persoonlijk dingen meegeven om op de maan te begraven.

ISS missie verlengd

De voogdijministers van de ESA hebben op 2 December in Luxemburg beslist, zoals eerder ook de Amerikanen al beslisten, dat de ESA 4 jaar langer zal blijven meewerken  aan het ISS tot 2020.

Opvolger Ariane 5

De ESA gaat een opvolger onwikkelen voor de Ariane 5. Dat wordt dan logisch de Ariane 6 en die moet vanaf 2020 vliegen.

 

Ill: Ariane 6 M(edium) an Ariane 6 L(arge). De twee versies van de Ariane 6

Met Ariane 6 kan Arianespace (de “lanceer-arm” van de ESA) de concurrentie aangaan met het Amerikaanse Space-X. Een lancering van de Ariane-6 zou 70 miljoen Euro kosten (één Ariane 5 lancering kost nu 150 tot 200 miljoen Euro). Wat Space-X zal vragen voor een lancering is niet bekend.

 

Herman Henderickx

15 december 2014.

Vrolijke feesten en de beste wensen van de auteur voor het nieuwe jaar.