Ruimtevaart nieuwtjes
Rosetta & Philae
Midden november 2014 stuurde de ESA-sonde “Rosetta” zijn 100 kg zware lander “Philae” voor een landing naar het oppervlak van de komeet 67 P. “Philae” kwam ongewild neer bij een rotspartij in een zone met bijzonder weinig zonnelicht. Daardoor konden de batterijen zich niet opladen. Na 60 uur of zo ging het contact met Philae verloren. Berekend en gehoopt werd dat de batterijen van Philae wel weer zouden opladen als er meer licht was naarmate 67 P dichter bij de zon kwam. Sinds enkele weken probeerde het moederschip “Rosetta” zonder succes signalen van “Philae” op te vangen. Maar op zaterdag 13 juni, om 22u28, liet “Philae” weer van zich horen, 85 seconden lang. De lander krijgt inderdaad meer zonlicht op zijn zonnecellen en dus ook warmte en stroom (min 35 ° C en 24 watt) . “Philae” stuurde via “Rosetta” in totaal 300 pakketjes gegevens en er blijven nog meer dan 8000 over. “Philae” is dus eerder “wakker” geworden heeft al een pak wetenschappelijke waarnemingen verricht. De ESA weet echter nog altijd niet precies waar “Philae” is terechtgekomen. Op vijf plekken zijn witte vlekjes gezien die de lander zouden kunnen zijn. “Philae” is in elk geval op tijd weer actief geworden om verslag uit te brengen van de activiteit op de komeet 67 P als die op 13 augustus het dichtst bij de zon komt (186 miljoen km, dus tussen de baan van de aarde en die van Mars; midden juni was dat nog 205 miljoen km).
ISS
Op 11 juni landde ESA astronaute Samantha Christoferreti met twee andere bemanningsleden in Kazakstan. Hun terugkeer was een maand uitgesteld na het mislukte RV met een Russische Progress-vrachtcabine. Daardoor is de Italiaanse 199 dagen in het ISS gebleven en is ze nu recordhoudster bij de vrouwelijke astronauten, cosmonauten en taïkonauten.
Tot eind juli zijn er maar drie bemanningsleden aan boord van het ISS (één Amerikaan en twee Russen). Eén Amerikaan en één Rus blijven elf maanden – zeg maar “één jaar” - in het ISS, het dubbele van de normale missies.
Dwergplaneten
De Amerikaanse sonde New Horizons nadert de mini-planeet Pluto. Uit de meest recente foto’s blijkt dat het oppervlak van de mini-planeet gevarieerd is. Toen was New Horizons nog 39 miljoen km van Pluto verwijderd (en 4,7 miljard km van de aarde...)
Op 14 juli voert de sonde een scheervlucht uit (landen of in een baan om Pluto komen, is onmogelijk: de sonde vliegt te snel en heeft te weinig brandstof). Maar de NASA verwacht een stapel foto’s en wetenschappelijke gegevens van Pluto en van de vijf bekende maantkes van de mini-planeet (Charon, Styx, Nix, Kerberos en Hydra).
En die ander NASA-sonde “Dawn” draait vlijtig rond een andere mini-planeet Ceres, in de planetoïde gordel tussen Mars en Jupiter. Op 3 juni werd de baan verlaagd tot op 4400 km boven Ceres. Die mini-planeet lijkt op een kleinere versie van onze maan of van Mercurius, ware het niet dat in twee kraters een witte vlek is te zien.
Herman Henderickx
Brussel , 15 juni 2015
- Login of registreer om te kunnen reageren