Ruimtevaart november 2013
De onbemande vrachtcabine ATV-4 Albert Einstein van de ESA met een hoop afval is opgebrand in de atmosfeer net zoals GOCE, de zwaartekracht satelliet van de ESA. De opdracht van de ESA-satelliet Planck zit er op. De telescoop moest diep gekoeld worden en de koelvloeistof is op. Planck heeft de microgolf achtergrond straling van het heelal in beeld gebracht, het oudste licht (ontstaan 380.000 jaar na de “big bang”). De studie van de gegevens gaat wel nog verder. En ESA-astronaut Luca Parmitano, de man die bijna in zijn ruimtepak verdronk, is terug op aarde. Hij verbleef 166 dagen in het ISS.
Op 5 november lanceerde India zijn eerste Mars-satelliet “Mangalyaan” (Mars Orbiter Mission of MOM in het Engels) die op 24 september 2014 in een baan omheen Mars moet komen.
De Mars-robot Curiosity van de NASA rijdt vrolijk verder naar de voet van Mount Sharp, een reis van 8 km vanaf de landingsplaats, met een maximum snelheid tot nu toe van 140 meter per Mars-dag.
Curiosity vond wel aanwijzingen dat leven op Mars mogelijk was en is, maar de robot vond geen methaangas in de atmosfeer van Mars. Methaangas kan wijzen op leven (maar het kan ook van vulkanische oorsprong zijn).
De ruimtevaartagentschappen hebben toegezegd dat ze zullen samenwerken om mensen op Mars te laten landen. Afwachten wat de nationale regeringen zeggen en of China zal of mag meedoen. De Amerikaanse wet verbiedt de NASA samen te werken met China, want het ruimtevaartprogramma van dat land wordt uitgevoerd door het leger.
Het is nu officieel, formeel en zonder discussie: Voyager 1 heeft als eerste menselijk voorwerp het zonnestelsel verlaten. De sonde vertrok 36 jaar geleden en is nu 19 miljard kilometer verwijderd van Radiosignalen doen er 17,5 uur over om die afstand te overbruggen.
De Amerikaanse firma Space-X (Space Exploration) wil zijn raketten goedkoper maken door de eerste trap opnieuw en zacht te laten landen op vaste bodem (nu vallen ze in de oceaan). Begin oktober vloog een test-raket, de “Grasshopper” of “Sprinkhaan”) 744 meter hoog om dan op vier uitgeklapte poten te landen.
“Dream Chaser”, van Sierra Nevada Corporation, een mini-shuttle om mensen naar en van het ISS te brengen, maakte eind oktober met succes een eerste onbemande glijvlucht. Maar de landing liep fout omdat het linker landingsgestel niet volledig uitklapte.
- Login of registreer om te kunnen reageren