Welke uitdaging staan the Donald te wachten op het gebied van ruimtevaartbeleid?

De knotsgekke verkiezingscampagnes in de V.S. zijn voorbij, waardoor de focus terug komt te liggen op beleidsvorming.

De nieuwe president Donald Trump staat symbool voor grote veranderingen op het gebied van immigratie, ziektezorg en economie, maar is dat ook het geval voor het ruimtevaartbeleid?

Republikeinse president-elect Donald Trump tijdens zijn overwinningspeech in het New York Hilton. (Chip Somodevilla/Getty Images)

“Eén van de heetste hangijzers is wellicht de bemande ruimtevaart,” aldus Brian Weeden van Secure World Foundation (SWF).

In zijn eerst termijn annuleerde president Obama het Maan-georiënteerde ruimtevaartprogramma van zijn voorganger George W. Bush. In de plaats ging Obama voor het near-Earth asteroid programma tegen 2025 om dan naar Mars te reizen met een bemande missie in 2030.

Om aan het eerste deel van deze richtlijn te kunnen voldoen, ontwikkelde NASA de Asteroid Redirect Mission  (ARM). Daarbij zal een robot een nabijgelegen asteroïde in een baan om de Maan brengen zodat die bezocht kan worden door astronauten.ARM heeft echter ook felle tegenstanders, enkele daarvan bezetten zelfs machtsposities in het Capitool. Zo stelde het Huis van Afgevaardigden eerder dit jaar nog voor om het budget voor deze missie te annuleren.

“Het comité gelooft niet dat noch een robotische, noch een bemande missie naar een asteroïde bijdraagt tot de kennis voor toekomstige Marsmissies,” zo schrijft het comité in haar 114de verslag. “In de plaats daarvan wordt de NASA aangemoedigd om opnieuw plannen te maken om terug te keren naar de Maan om zo testen uit te voeren voor Mars missies. Deze testen zouden dan betrekking hebben tot: de woonmodules, landingstuigen en –procedures.”

“De asteroïde versus Maan discussie is nog lang niet uitgeklaard, zeker omdat een groot deel van het comité voor Internationale Bemande Ruimtevaart voorstander is voor de maanlandingen,” aldus Weeden.

Dat brengt echter ook een andere discussie teweeg: want hoeveel internationale samenwerking zal er zijn met de NASA in het kader van toekomstige Marsmissies? Zou China bijvoorbeeld mee kunnen werken aan grote projecten?

 

 
Artistieke impressie van astronauten aan het werk op Mars (NASA/JSC)

Op de lijst van te bespreken onderwerpen staat wellicht ook de verdere samenwerking tussen de private sector en de NASA.

Bush en Obama gaven NASA de instructie om activiteiten in low-Earth orbit (LEO) zo veel mogelijk over te dragen aan de private sector, om zo budget en tijd vrij te maken voor grotere en ambitieuzere projecten. Momenteel lanceert Space X en Orbital ATK regelmatig cargo naar het Internationaal ruimtestation. Binnen 2 jaar zouden Space X en Boeing ook astronauten naar het ISS moeten kunnen brengen.

Een nog grotere vraag die daarbij komt kijken: “zijn er activiteiten die de NASA in het verleden uitvoerden die beter geschikt zijn voor de private sector?” Indien dit zo is: “wat zijn dan de gevolgen voor de NASA, haar werkteam en de organisatie?”

De afhankelijkheid van van de presidentiële mandaten maakt het niet makkelijk voor de NASA, die soms ruimtemissies moeten plannen 20 of 30 jaar in de toekomst. Het zou dus wenselijk zijn dat de regering onder Trump hieraan paal en perk stelt. In plaats van afhankelijk te zijn van de grillen van de verkozenen, gaat de voorkeur uit naar een onafhankelijk comité waar besluiten gemaakt worden op lange termijn.

Bovendien zijn er nog heel wat andere ruimtevaart gerelateerde onderwerpen die aan bod moeten komen, aldus Weeden. "Wie gaat bijvoorbeeld in de toekomst de asteroïde-ontginning en andere commerciële ruimtevaartprojecten reguleren?" "Moet de V.S. ruimteschroot opruimen of is dit een internationale kwestie?"

Tot slot is er ook nog de nationale veiligheid die verbonden is aan de ruimtevaart. De militaire dominantie van de V.S. is immers voor een groot stuk te danken aan hun hoogtechnologische middelen uit de ruimtevaart zoals bijvoorbeeld: spionage satellieten, GPS, ...

Doordat ook andere landen steeds meer kunnen beschikken over geavanceerde ruimtetechnologie, zal in toekomstige oorlogsconflicten ook de ruimtevaart een grotere rol gaan spelen. Zo denkt het Amerikaanse leger al enige tijd na over middelen om ook dreigingen vanuit de ruimte te kunnen afwenden.

President-elect Donald Trump en het Congres staan dus voor een hele uitdaging in de nabije toekomst op het vlak van ruimtevaartbeleid. Toch zullen er onderling wellicht minder conflicten plaatsvinden gezien zowel het presidentschap, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat dieprood kleuren.