Ruimtevaart januari 2014

De Chinese maanrobot Yutu (zeg “joe-toe”) heeft zware problemen na zijn tweede maannacht. De vluchtleiding krijgt signalen binnen van Yutu, maar de robot werkt niet normaal al geeft de vluchtleiding de hoop nog niet op en hoopt dat het euvel kan hersteld worden.

De ESA-sonde Rosetta is op 20 januari automatisch weer actief geworden na een winterslaap van 31 maanden. Rosetta maakt zich nu klaar voor haar ontmoeting met de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko.

Op 25 januari was het tien jaar geleden dat de robot-jeep Opportunity van de NASA op Mars landde. En Opportunity – ontworpen om drie maand te functioneren – doet “het” nog altijd. In oktober 2013 bereikte Opportunity “Solander Point” waar het nu wetenschappelijk actief is en overwintert.

Grotere broer Curiosity (of MSL of nog Mars Science Laboratory) heeft scheuren en gaten opgelopen in de zes wielen. De vluchtleiding laat Curiosity nu – voor zover mogelijk – over minder moeilijk terrein rijden. Sinds zijn landing begin augustus 2012 heeft de robot bijna 5 km afgelegd.

Amerikaanse regering wil het Internationale Ruimtestation (met nu 3 Russen, 2 Amerikanen en één Japanner aan boord) actief houden tot in 2024. Of de 14 andere landen van het ISS-consortium (ESA, Rusland, Japan, Canada) ook tot 2024 willen verder samenwerken valt nog af te wachten. Tot nu toe heeft iedereen beloofd om het ISS tot 2020 te financieren.

Intussen worden de onbemande routine-vluchten meer en meer toevertrouwd aan privé firma’s. Dit voorjaar voert Space X zijn derde bevoorradingsvlucht uit en Orbital Science Corp, lanceerde op 9 januari met succes een Antares raket met de eerste Cygnus vrachtcabine naar het ISS.

De ESA heeft een akkoord met Sierra Nevada Corp. om samen te werken bij de ontwikkeling van de “Dream Chaser”, een mini-shuttle voor het vervoer van mensen naar het ISS en terug. De Dream Chaseer zou ongeveer één derde zijn van de Shuttle. Streefdatum voor de eerste testvlucht is eind 2016 met begin 2017 de eerste bemande vlucht met twee astronauten naar het ISS.

De eerste bemande vlucht met passagiers van Virgin Galactic glijdt alsmaar meer naar de toekomst. De Virgin Group spreekt nu van september 2014 of zelfs nog vager van de tweede helft van dit jaar, maar “SpaceShipTwo” (SST) is zelfs nog niet toe aan een eerste proefvlucht tot op de gewenste hoogte van 100 km. En de grootste hinderpaal is de ontbrekende toestemming krijgen van de Amerikaanse autoriteiten om bemande vluchten uit te voeren.

En dan is er Lynx van Xcor Aerospace. Een raketvliegtuigje dat met twee passagiers opstijgt vanop een vliegveld en een half uur later weer op dat terrein landt na tot 100 km hoogte te hebben gevlogen. Maar het is wachten op zelfs maar de eerste proefvlucht van de Lynx.

Voor meer informatie kijk hier in ons dossier ruimtevaart januari 2014.