Eerste resultaten JUNO missie naar Jupiter
De vroege resultaten van NASA’s Juno missie naar Jupiter, de grootste planeet in het zonnestelsel, tonen een nog complexere en turbulente wereld dan voorheen gedacht. Cyclonen op de polen zo groot als de Aarde, stormen die diep tot in het hart van de planeet reiken en een geweldig krachtig magnetisch veld, Jupiter laat duidelijk zien waarom hij de koning der planeten mag genoemd worden.
“We zijn super enthousiast om deze vroege ontdekkingen te delen, die ons helpen te begrijpen wat Jupiter zo fascinerend maakt,” aldus Diane Brown, Juno executive. “Het was een lange trip om er te geraken, maar de eerste resultaten tonen dat het allemaal de moeite waard was.”
Juno, gelanceerd op 5 augustus 2011, kwam aan bij Jupiter op 4 juli 2016. De eerste bevindingen vanop een hoogte van 4 200 km werden al gepubliceerd in het gerenomeerde Science tijdschrift.
Foto’s van Juno, met behulp van de JunoCam, tonen prachtige beelden van de polen badend in stormen zo groot als de Aarde. Wetenschappers staan voor een raadsel over hoe deze stormen gevormd zijn en hoe stabiel ze dan wel zijn.
Jupiters zuidpool door Juno, vanop een hoogte van 52 000 km. De ovale structuren zijn cyclonen tot 1 000 km in diameter. (NASA/JPL)
Een andere verassing komt van Juno’s Microwave Radiometer (MWR), die de thermische microgolfstraling van Jupiter’s atmosfeer onderzoekt. De MWR data geven aan dat Jupiter’s iconische banden door mysterie omhuld zijn. De banden aan de evenaar rijken diep in de atmosfeer, terwijl de banden op andere breedtegraden evolueren en opgaan in andere structuren. De gegevens suggereren dat de hoeveelheid ammonia variabel is en toeneemt met de diepte.
Voorheen was al bekend dat Jupiter één van de krachtigste magnetische velden heeft in het hele zonnestelsel. Metingen van Juno’s magnetometer (MAG) geven aan dat het wellicht nog sterker is dan eerst gedacht! Gemiddeld is het ongeveer 10 keer sterker dan het sterkste magnetisch veld gemeten op Aarde.
Het ruimtetuig is ook ontworpen om de magnetosfeer te bestuderen op Jupiter’s polen om de oorsprong van de indrukwekkende auroras te achterhalen. De eerste observaties doen vermoeden dat deze op een andere manier werken dan het poollicht op Aarde.
Juno beschrijft een polaire omloopbaan op een behoorlijke afstand van de gasreus, maar elke 53 dagen nadert hij vanaf de noordpool. In de 2,5 u die daarop volgt, reist Juno van pool tot pool terwijl hij de planeet van dichtbij bestudeert. De volgende flyby staat gepland voor 11 juli. In deze tocht vliegt Juno recht over het Rode Oog, één van de meest kenmerkende eigenschappen van de planeet.
Beeldenmozaïek van Juno samengesteld in een video door Seán Doran.
- Login of registreer om te kunnen reageren