Dwergplaneten

Hubble ontdekt nieuwe maan

Met behulp van de Hubble Space Telescope werd er een nieuwe kleine donkere maan ontdekt in een baan om de dwergplaneet Makemake. Het licht van S/2015 (136472) 1 of kortweg MK2 is zo’n 1300 zwakker dan dat van haar moederplaneet. Op het moment dat ze ontdekt werd bevond ze zich op ongeveer 21 000 km van Makemake. De grootte van de diameter wordt voorlopig geschat op 160 km, ruwweg 20 maal kleiner dan onze maan. Indien haar baan eerder cirkelvormig is dan wordt de omlooptijd geschat op 12 dagen.

New Horizons missie nu al groot succes!

Op 14 juli maakte de onbemande NASA sonde New Horizons een scheervlucht langs de dwergplaneet Pluto. Na een vlucht van bijna 10 jaar vloog New Horizons te snel om in een baan rond Pluto te komen waardoor de wetenschappers op aarde vrede moesten nemen met een nadering tot 12.500 km.

New Horizons moment van de waarheid

Na een reis van meer dan 9 jaar en bijna 5 miljard km nadert Nasa's ruimtetuig New Horizons de dwergplaneet Pluto. Het is dan ook alle hens aan dek voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie nu de fly-by experimenten officieel opgestart worden.

Dawn spot mysterieuze witte vlekken op Ceres

Op de eerste beelden al die de ruimtesonde Dawn genomen heeft van de dwergplaneet Ceres werden een reeks heldere vlekken waargenomen. Recent werden er door de NASA nieuwe beelden vrijgegeven genomen vanop een afstand van 13 600 kilometer. Op deze meest gedetailleerde beelden tot nu toe zien we duidelijk dat de helderste vlek gelegen is in een krater op het noordelijke halfrond. Tot nu toe dacht men dat het om één grote vlek ging, maar zo blijkt nu dat het een samenstelling is van meerdere kleinere vlekken.